280 milliós büntetés a Microsoftnak

Infostart
2006. július 12. 12:58
Az Európai Bizottság 280,5 millió eurós büntetést szabott ki a Microsoftra, mert az nem tett eleget egy korábbi trösztellenes döntésnek. A bizottság 2004-es határozata szerint ugyanis a szoftveróriásnak meg kellett volna osztania a Windows forráskódját versenytársaival, hogy azok is tudjanak szoftvereket fejleszteni az operációs rendszerre.

A Microsoft már korábban átadott bizonyos információkat, azok azonban az Európai Bizottság szakértői testülete szerint nem elegendők.

Brüsszel tavaly decemberben már figyelmeztette a szoftvercéget, hogy komoly büntetésre számíthat, ha nem tesz eleget az uniós döntésnek.

Az unió versenyügyi biztosa, Neelie Kroes most úgy nyilatkozott, hogy két év után már "nem volt más választása, mint a büntetés kiszabása". A biztos hozzátette: "egyetlen cég sem állhat a törvények felett".

A bizottság bejelentése szerint a Microsoftnak további, napi 3 millió eurós büntetéssel kell szembenéznie július 31-étől, ha addig nem biztosít teljes és pontos technikai információkat operációs rendszeréről riválisainak.

A cég most azt mondja: eleget tesz az uniós határozatnak, és várhatóan július 18-ig átadja a versenytársaknak szóló információs csomagot.