Az államadósság nő, a hiány csak lassan csökken

Infostart
2006. július 11. 15:19
Az ICEG gazdaságkutató intézet előrejelzése szerint a megszorító csomag negatív hatásai miatt az államadósság idén és jövőre is tovább nő, és majd csak 2008-tól kezdve csökkenhet fokozatosan az euró bevezetéséhez szükséges szintre.

Az International Center for Economic Growth nevű gazdaságkutató intézet európai központjának elemzése szerint az idei év végére az államadósság elérheti a GDP 64 százalékát, jövő év végére pedig annak 67 százalékát.

A várható adósságnövekedés elsődleges oka az, hogy a megszorító csomag miatt lelassul a gazdasági növekedés, a kamatok emelkedése miatt pedig drágább lesz a már meglévő adósságállomány finanszírozása.

A hiány legkorábban 2010-ben lesz 3 százalék alatt

Az ICEG előrejelzése szerint az államháztartás idei hiánya - beleszámítva a nyugdíjreform költségeit is - elérheti a GDP 9,6 százalékát, a nélkül pedig 8,2-8,3 százalékos lesz. Jövőre a hiány nyugdíjakkal 7, azok hatása nélkül 6 százalék körül lesz.

A hiány még 2008-ra sem csökken az euró bevezetéséhez szükséges három százalék alá, erre az ICEG szerint legkorábban 2010-ben van némi esély.

Lassabb gazdasági növekedés, magasabb infláció

A megszorító csomag hatására idén még csak minimális mértékben, a tavalyi 4,1 százalékról 4 százalékra lassul a gazdasági növekedés, jövőre viszont csak ennek fele, 2,1 százalékos lesz.

Az ICEG számításai szerint a megszorító csomag szerkezetében 65 százalék a bevételek növelésének és 35 százalék a kiadások csökkentésének aránya, ám - a bevételek növekedésével ellentétben - a kiadások csökkentése a kutatóintézet szerint nem biztos, hogy eléri a tervezett mértéket.

Az idén júniusban mért 2,8 százalékos éves inflációhoz képest év végére a drágulás mértéke elérheti az 5 százalékot, és 2007 első felében ennél is magasabban, 7,5 százalék körül tetőzhet.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást