Tovább terjeszkedik az OTP

InfoRádió / MTI
2006. július 7. 12:03
Az OTP 118,6 millió euróért megveszi a szerbiai Kulska banka 67 százalékos részvénycsomagját, a tranzakció várhatóan októberben zárul le - közölte a társaság a tőzsde honlapján. Fél éven belül ez az ötödik külföldi pénzintézet, amelyben jelentős részesedést vásárol az OTP.

Az utóbbi fél év vásárlási sorozata december 23-án kezdődött, amikor a legnagyobb magyarországi pénzintézet vezetői aláírták a szerbiai Niska banka adásvételi szerződését.

Március 31-én egy másik szerbiai bank, a belgrádi Zepter banka 75,1 százalékos részvénycsomagját vásárolta meg az OTP, 34,2 millió euróért.

Június elején jelentették be, hogy az OTP, történetének legnagyobb akvizícióját végrehajtva, 650 millió euróért megvásárolta a Raiffeisen ukrajnai leánybankját.

Július 3-án írták alá azt a szerződést, amely szerint az OTP Bank a moszkvai központú Investsberbank csoport 96,4 százalékáért 477 millió dollárt fizet.

A terjeszkedés legújabb célpontja a Kulska Banka, amelynek 67 százalékos részvénycsomagjáért 118,6 millió eurót fizet az OTP Bank. A tranzakció várhatóan októberben zárul.

További tervek

Az OTP üzletpolitikája és vezetőinek nyilatkozatai is arra utalnak, hogy közel sem ért még véget a pénzintézet terjeszkedése.

Március 24-én bejelentették, hogy az OTP Bank előzetes, nem kötelező érvényű ajánlatot nyújtott be a szerbiai Panonska banka csaknem 88 százalékos részvénycsomagjának megvásárlására.

Ha ez a tranzakció is létrejön, akkor már a negyedik szerbiai pénzintézetet szerzi meg az OTP.

Április végén az OTP elnök-vezérigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: felvásárlási célpontjaik Magyarországtól egyre távolabb esnek, a többi között Törökországban is tárgyalnak helyi bankok megszerzéséről.

Az orosz Investsberbank megszerzése után Csányi Sándor kijelentette: még messze nem érték el a nemzetközi növekedés határait.

Már a profit 10 százaléka külföldről származik

Romániával kapcsolatban májusban az OTP alelnöke az InfoRádióban azt mondta: ebben az országban kevésbé tiszta a helyzet, mert a román takarékpénztár privatizációs folyamata továbbra is elhúzódik.

Továbbra is készen állunk arra, hogy ebben a folyamatban részt vegyünk, hiszen szeretnénk a román piacon is az optimális üzemméretet minél hamarabb elérni, amely középtávon 5-10 százalék közötti piaci részesedést jelentene - fogalmazott Spéder Zoltán.

Az idei első negyedévben a külföldi leányvállalatok az OTP nyereségének 10 százalékát adták.

Ha minden a terveknek megfelelően alakul, akkor 4-5 év múlva a teljes konszolidált profit 15-20 százalékát kell hogy hozzák a külföldi leányvállalatok - jegyezte meg Spéder Zoltán.

{{keretes_cim}}

Bank Bejelentés időpontja Ár
Niska Banka (szerb) december 23. 14,21 millió euró
Zepter Banka (szerb) március 3 1. 34, 2 millió euró
Raiffeisen (ukrán) június 650 millió euró
Investersbank (orosz) július 3. 477 millió dollár
Kulska Banka (szerb) július 7. 118,6 millió euró



KAPCSOLÓDÓ HANG:
Barát Szabolcs, a Portfolio.hu elemzõje
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást