Jön a 400 forintos benzin?

Infostart
2006. július 7. 10:24
Elemzők szerint már az év végére elérheti a nyersolaj ára a 80 dollárt, de nem elképzelhetetlen a 100 dolláros szint átlépése sem. Az emelkedés mértéke elsősorban a külpolitikai események - az iráni és az észak-koreai válság - alakulásától függ.

Akár a 100 dollárt is elérheti az év végére a nyersolaj ára - vélekednek elemzők, aminek következtében a kutaknál 400 forintba is kerülhet majd a benzin.

Az Investec elemzője, Bruce Evers szerint ez akkor következhet be, ha Irán megtagadja az együttműködést atomprogramja ellenőrzése ügyében az Egyesült Államokkal, illetve ha egy nagyobb hurrikán megbénítja a Mexikói-öböl olajiparát.

Csak egy madárinfluenza-járvány segíthet

Még ennél is pesszimistább Jim Rogers amerikai milliárdos, aki szerint a következő 15 évben jóval 100 dollár fölé emelkedik a nyersolaj ára. E tendencia alapja a készletek kimerülése - igaz, Rogersnek fogalma sincs arról, mekkora olajkincs rejlik még a föld alatt.

Csak egy nagyobb madárinfluenza-járvány változtathat a trenden. Az ugyanis visszavetné a világgazdaságot, következésképpen az olajkeresletet is, aminek nyomán akár 40 dollárra zuhanhatnak vissza - átmenetileg - a tőzsdei olajjegyzések.

A jelenlegi 300 forintos hazai benzinár mögött 70 dolláros nyersolajárat, az aktuális forint/dollár árfolyamot, továbbá változatlan jövedéki adót és áfát feltételezve a 100 dollárra emelkedő nemzetközi jegyzés nyomán akár 420 forintra nőhet a magyar kutaknál a 95-ös normálbenzin ára.