Tízezer vagyonosodási vizsgálat jövőre

Infostart
2006. július 6. 14:50
Jövőre várhatóan tízezer vagyonosodási vizsgálatot végez az adóhivatal. A revizorok elsőként a nyilvános ingatlan- és gépjármű-nyilvántartásokat hasonlítják össze a benyújtott személyi jövedelemadó bevallásokkal.

Az ellenőrök azt nézik meg, kinek van hajója, helikoptere vagy luxusingatlana. Az APEH munkatársai áttekintik a gépjármű- és a cégbírósági nyilvántartásokat is.

Az ellenőröknek azt kell bizonyítaniuk, hogy a bevallott jövedelem és a vagyon értéke nincs összhangban - mondta el az InfoRádióban az APEH elnökhelyettese.

Innentől kezdve már az adózónak kell bizonyítania, hogy a jövedelmét legális forrásból szerezte - közölte Juhász István.

Ha ez nem sikerül, akkor a hatóság adóhiányt állapít meg, amiért bírságot is kiszab. A cél az, hogy ezt elsősorban pénzben hajtsák be, ha nem sikerül, akkor lefoglalhatják a vagyontárgyakat is.

Az elnökhelyettes elmondta azt is, hogy a miniszterelnök korábban 500 fős létszámbővítést ígért a revizori területen. A megnövelt létszámmal már elvégezhető a tízezer vizsgálatot.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást