Újabb bírságra számíthat a Microsoft

Infostart
2006. július 4. 13:33
Újabb hatalmas, több száz millió eurós bírságot szabhat ki az Európai Unió a Microsoftra, ugyanis az amerikai szoftveróriás Brüsszel véleménye szerint nem tett eleget egy 2004-es uniós határozatnak.

Az unió már tavaly decemberben figyelmeztette a Microsoftot, mivel továbbra sem tett eleget a bizottság 2004 márciusi felhívásának, és nem hozta nyilvánosságra a Windows operációs rendszer olyan részleteit, amelyek más szoftverek és hardverek gyártói számára adnának információt.

Ezek nélkül gyakorlatilag lehetetlen a zökkenőmentes együttműködés a Microsoft és más cégek termékei között.

A 2004-es döntéssel egy időben 500 millió euróra is büntették az amerikai céget. Most a tét majdnem ugyanekkora, mert a bizottság minden azóta eltelt napért kétmillió eurós bírságrot tervez.

Egy hétfői brüsszeli találkozón vették elő újra az ügyet, ahol zárt ajtók mögött tanácskozott a bizottság a 25 tagország illetékes hatóságaival és a Microsoft jogi képviselőjével.

A brüsszeli találkozó előtt a Microsoft még abban bízott, hogy néhány tagország az eljárás késleltetését, esetleg felfüggesztését kéri majd, de ez a kiszivárgott információk szerint nem történt meg.

Jövő hétfőn ismét összeülnek, és várhatóan jövő szerdán, július 12-én hoznak végleges döntést az ügyben.

A Microsoft sokáig azzal védekezett, hogy nem értette pontosan, mit is követelt tőle a bizottság, ezért nem is tudott eleget tenni az elvárásoknak. Most a cég azt mondja: végre sikerült tisztázni, mit is akart Brüsszel, de a visszamenőleges büntetést nem tartja indokoltnak.

Döntés tehát jövő szerdán várható, a tét pedig körülbelül négyszáz millió euró, azaz száztizenkét milliárd forint.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást