A befektetők elpártolnak Magyarországtól

Infostart
2006. július 4. 05:56
Egyre nagyobb bajban van az Államadósság Kezelő Központ. A befektetők az egyre növekvő gazdasági és pénzügyi bizonytalanság miatt nem szívesen fektetnek magyar állampapírba.

Gondban lehet az Államadósság Kezelő Központ, hiszen a szervezet az elmúlt aukciókon rendre csekély érdeklődés mellett kényszerült értékesíteni a rövid - 6 hetes, illetve 3-12 hónapos - diszkontokat.

Az aukciós érdektelenség egyértelműen mutatja, hogy a befektetők kerülik a magyar állampapírokat.

A bizalomvesztés egyik oka a Standard & Poor's leminősítése, amely után a forint jelentős mértékben gyengült, a piaci szereplők kamatemelési spekulációi viszont ugrásszerűen erősödtek, a külföldiek tulajdonában lévő állampapírok lejáratig hátralévő futamideje pedig hosszú idő után ismét a bűvös négy év közelébe csökkent.

Az Államadósság Kezelő Központ e héten még hátralévő három aukciójának sikerességét így várhatóan nagyban befolyásolhatja a Monetáris Tanács hétfői döntése. Ugyanis - mivel a Magyar Nemzeti Bank nem emelt kamatot - könnyen lehet, hogy a befektetők inkább kivárnak.

A Tőzsdefórum elemzése szerint ezért a csütörtöki aukciókon az alacsony érdeklődés miatt újabb jelentős hozamemelkedés játszódhatna le az úgynevezett "hosszú oldalon", azaz a négy évnél hosszabb lejáratú állampapírok piacán.

De lehetséges az is, hogy az ÁKK nem akarja majd mindenáron értékesíteni a kötvényeket.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást