"Ilyen egy piacgazdaságban nincs"

Infostart
2006. július 3. 16:37
Az Alkotmánybírósághoz fordul a Magyar Bankszövetség, amennyiben a parlament megszavazza azt a banki különadót, amelyet az állami kamattámogatással felvett hitelek után kell fizetniük a bankoknak.

Nyers Rezső, a szervezet főtitkára az InfoRádióban elmondta: a kormány hiába terjesztett egy 5 százalékos adóról szóló javaslatot az Országgyűlés elé a korábbi 20 százalékos elképzelés helyett, a módosított változat sem jelent kisebb terhet a bankoknak, mivel abban megváltozott az adó alapja is.

A főtitkár közölte: a szövetség számára elfogadhatatlan, hogy egy piacgazdaságban egyetlen szektort különadóval sújtson a kormány.

Hozzátette: egyetértenek a kabinet gazdasági stabilizációs törekvéseivel, nem vállalják azonban a többletterheket, ha azok kizárólag a bankokat érintik.

Ners Rezső szerint ha a javaslat nem változik, akkor jogi úton érvényesítik szempontjaikat. A javaslat ugyanis szerintük nemcsak a hazai jogszabályokat sérti, hanem az európai uniós előírásokat is.

A bankok nem tartják megalapozottnak a kormány azon érvelését sem, amely szerint a szektor azért jutott többletbevételekhez, mert az államilag támogatott hiteleket nagyobb arányban veszik fel az emberek.

Nyers Rezső ezt azért utasította el, mert mint mondta: a támogatást az emberek kapják, és nem a bankok.

Ráadásul más szektort is támogat az állam, mégsem sújtja azokat különadóval - mondta.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást