Miért késlekedik a monetáris tanács?

Infostart
2006. június 29. 15:48
Már kamatot kellett volna emelnie a monetáris tanácsnak - vélekedett Csaba László közgazdász azzal kapcsolatban, hogy csütörtök délelőtt az euró 283 forintig erősödött. Ezzel a sáv gyenge oldalára került a forint. A szakember szerint a megkésett, hiteltelen és rosszul kommunikált megszorító intézkedések is lefelé húzzák a forintot.

"A monetáris tanács máris késében van, legutóbbi kompromisszumos döntésével - a 25 bázispontos emeléssel - saját magán kívül láthatólag senkit nem tudott megnyugtatni. A monetáris tanácsnak felül kellene vizsgálnia korábbi álláspontját, és nem kellene megvárnia, amíg lemegyünk a sáv alsó széléhez" - kommentálta a forint további esését az InfoRádiónak Csaba László.

A közgazdász szerint a piaci folyamatok mindenképpen erőteljes kamatemelést kényszerítenek ki. Ez vagy sok kicsi, vagy egy nagyobb lépéssel történik majd meg. Az utóbbival azonban végeredményben alacsonyabb kamatszinttel lehetne megúszni - vélte Csaba László.

Miért zuhan a forint?


Az egyetemi tanár szerint most bekövetkezik az, amit a miniszterelnök több nyilatkozatában is kívánatosnak minősített, vagyis az, hogy a forint a középárfolyam sávjába álljon be.

Bár a megszorítások mértéke elég jelentős, a közgazdász szerint a piac reakciói és bizalmatlansága azt mutatja, hogy mégsem elegendőek ezek a lépések, megkésettek, rosszul kommunikáltak és nincs hitelességük - vélekedett.

Erre rátesz még az is, hogy úgy tűnik: a monetáris tanács ezt nem kívánja a maga eszközeivel korrigálni. Ezek a folyamatok együttesen húzzák lefelé a forintot - mutatott rá Csaba László.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást