Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A bankok akár többet is fizetnének

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A mostaninál nagyobb szolidaritási adó fizetésére is hajlandó a bankszektor, ha a terhek növekedése nem csak a pénzügyi ágazatot sújtja. A diszkriminációt azonban elvből elutasítja - hangsúlyozta az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Bankszövetség elnöke. Erdei Tamás kijelentette: támogatják az egyensúlyt javító intézkedéseket, de a kiadási oldal középtávú csökkentésére nem látnak megfelelő terveket.

A Magyar Bankszövetség elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: ha szükséges, hajlandók akár nagyobb szolidaritási adót is megfizetni, de csak arányos teherviseléssel.

Erdei Tamás szerint javaslatot is tettek a kormánynak az emelt adó bevezetésére, amely minden olyan vállalkozásra vonatkozna, amelynek eredménye meghalad egy meghatározott összeget, de választ nem kaptak.

A bankokat már így is diszkriminálják

A bankrendszer már így is a legtöbb adót fizeti Magyarországon, társasági adóként 24 százalékot fizetnek a bankok és pénzintézetek, miközben az effektív adókulcs a magyar versenyszférában 9 százalék, ráadásul a bankok nem igényelhetik vissza az áfát sem.

Ezek mellett újabb diszkriminációt nem tudnak elfogadni. Ez elvi kérdés - hangsúlyozta Erdei Tamás.

Elhagyhatják a bankok Magyarországot?

A bankszövetség elnöke megjegyezte: ha az átlag adókulcs elér egy olyan pontot, amely komoly megterhelést jelent a bankszektor számára, akkor nem jönnek új bankok Magyarországra, és a régiek is bizonyos tranzakciókat határon túlra visznek, bizonyos nyereségeket nem Magyarországon mutatnak ki. Erdei Tamás szerint ez a pont már nincs túl messze.

Támogatják a megszorításokat, de hiányolják a reformokat

Évek óta hangoztatjuk, hogy muszáj az egyensúly irányába lépéseket tenni, mert a deficit meg fogja ölni a gazdaságot - fogalmazott Erdei Tamás, kiemelve, hogy a bankszövetség támogatja az egyensúlyt javító intézkedéseket.

"Azt kell mondjuk: végre egy kormány a népszerűségét is feláldozva elkezd lépéseket tenni, hogy egyensúlyba hozzuk az országot" - tette hozzá.

Erdei Tamás szerint azzal is egyetértenek, hogy első lépésként nem lehetett mást csinálni, mint a bevételek irányában egy óriási lépést tenni.

Hiányolják azonban a kiadási oldalon azokat a komoly lépéseket, az oktatás, az egészségügy, az önkormányzati rendszer valódi reformját, amelyek helyre tudják hozni középtávon a gazdaságot, illetve azt sem látják, hogy egy-két év távlatában miként kezdi el a kormányzat "visszaépíteni" a gazdaság versenyképességét.

A bankszektor félelmei

"Ezekről politikai kinyilatkoztatásokon kívül semmit sem hallottunk" - mutatott rá a bankszövetség elnöke, hozzátéve: attól tartanak, hogy ha a bevételi oldal megnövelése útján valamelyest csökken a nyomás a kormányon, akkor felpuhul a reform iránti elkötelezettség.