eur:
395.43
usd:
372.29
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

111 ezer havi fix

Az idén az első negyedévben a GDP 4,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az előző évinél gyorsabb bővülés a bruttó állóeszköz-felhalmozásra, az élénk exportra és az ipari termelésre támaszkodott - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) összesítéséből.

A KSH szerint a termelési oldalról az élénkülés teljes egészében az iparnak köszönhető, amely az első négy hónapban átlagosan 10 százalékkal növelte termelését.

A bruttó hazai termék alakulásáról közzétett részletes adatok minimálisan felfelé módosították az első becslést, és tavalyhoz képest gyorsuló növekedésről tanúskodnak.

A bruttó hazai termék legnagyobb hányadát kitevő lakossági végső fogyasztás volumennövekedése három évi mérséklődés után az első negyedévben kissé gyorsult tavalyhoz képest, de így is alacsonyabb maradt a GDP bővülésénél.

A teljes munkaidőben foglalkoztatottak bruttó átlagkeresete január-áprilisban 169.300 forint, a nettó kereset pedig 111.300 forint volt. A nemzetgazdaság egészében ez a reálkereset 5,7 százalékos növekedését jelenti 2005 első négy hónapjához képest. A versenyszférában gyorsabban nőttek a nettó keresetek, mint az állami szférában.

A Pénzügyminisztérium előzetes adatai szerint az államháztartás pénzforgalmi szemléletű egyenlege a helyi önkormányzatok nélkül az év első öt hónapjában az egy évvel korábbinál 143 milliárd forinttal magasabb, 981 milliárd forintos hiányt mutat.

A munkaerőpiacon a 2006. március-májusi időszakban markáns változást jelentett, hogy a foglalkoztatottak száma - 3,928 millió - a mintavételi hibahatárt meghaladó mértékben, 42 ezer fővel emelkedett a 2005. március-májusi időszakhoz képest.

A munkanélküliek száma 309 ezret tett ki, egy év alatt viszonylag mérsékelten, 7 ezer fővel nőtt, így a munkanélküliségi ráta 0,1 százalékponttal, 7,3 százalékra emelkedett, ugyanakkor a 2005. december-2006. februári értékhez képest fokozatosan mérséklődött.

A fogyasztói árak előző hónaphoz viszonyított emelkedése májusban 1 százalékos volt. Ez túlnyomórészt az élelmiszerek 2,5 százalékos és az egyéb cikkek 1,5 százalékos drágulásából adódott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Republikánus törvényhozók azt javasolták, hogy próbáljanak meg egy csak Izrael támogatására vonatkozó törvénycsomagot elfogadni. A Fehér Ház hétfőn azonban megismételte, hogy Joe Biden amerikai elnök nem fog jóváhagyni egy önálló, egyedül csak Izraelt támogató finanszírozási törvényjavaslatot, a csomagnak Ukrajna támogatását is tartalmaznia kell. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fölvetette, hogy a NATO-országok úgy segíthetnék az ukrán védekezést, ahogy tették azt Izraellel, de a Fehér Ház szerint a két ország esete teljesen más, az Egyesült Államok nem fog részt venni az ukrajnai harcokban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 17:01
×
×
×
×