Bod Péter Ákos: az MNB megvédi a forint árfolyamát

Infostart
2006. június 27. 11:20
Nem forog veszélyben Magyarország külső finanszírozása - jelentette ki az InfoRádióban Bod Péter Ákos egyetemi tanár, a jegybank volt elnöke.

Hozzátette: a Magyar Nemzeti Bank több mint 13 milliárd eurós tartalékának köszönhetően idén nem kell ilyen jellegű drasztikus megrázkódtatástól tartani.

Ez a tartalék nemcsak ahhoz elég, hogy Magyarország fizetőképessége megmaradjon, hanem ahhoz is, hogy meg lehessen védeni a nemzeti valutát, ha árfolyama nagyon meggyengülne - mondta Bod Péter Ákos.

Emlékeztetett arra, hogy ilyen beavatkozásra az elmúlt három-négy évben nem volt szükség, mert a forint árfolyama az ingadozási sáv erősebb oldalán hullámzott - tette hozzá.

Bod Péter Ákos szerint a Magyar Nemzeti Bank tartalékai jó ideig elégségesek ahhoz, hogy az MNB megvédhesse a forint árfolyamát.

Erre a tartalékra az állam "nem teheti rá a kezét", a költségvetési hiány enyhítésére ez a pénz nem fordítható - mondta.

A szakértő úgy vélekedett, hogy Magyarország hitelképességének megítélése azért is romlott, mert senki nem lát tisztán a költségvetési hiány ügyében.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást