eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A gyógyszergyártók sötét titkai

Az emberek egészségét veszélyeztetik a gyógyszergyárak - áll abban a jelentésben, amelyet hétfőn hoz nyilvánosságra a Consumers International. A nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezet szerint a gyógyszergyárak megvesztegetik az orvosokat és sokszor elhallgatják a termékeikkel kapcsolatos vizsgálatok eredményeit.

A szükségesnél kevesebb tényt közölnek a betegekkel a gyógyszergyárak, amelyek megpróbálják titokban tartani marketingeszközeiket is - áll abban a jelentésben, melyet hétfőn tesz közzé a Consumers International (CI).

A világ fogyasztóvédelmi szervezeteit tömörítő társaság szerint "a felelőtlen marketinges gyakorlatok komoly, állandó és széleskörű gondot jelentenek a gyógyszeriparban".

Fontosabb a marketing mint a kutatás

A CI a világ húsz legnagyobb gyógyszergyárának gyakorlatát vizsgálva erélyesebb kormányzati beavatkozást és vállalati rendteremtést szorgalmaz. A szervezet szerint a legtöbb ember bízik orvosában, ugyanakkor nem lehet helye a elégedettségnek, amikor a gyógyszergyárak kétszer annyit (60 milliárd dollárt) költenek marketingre, mint kutatásra, ugyanakkor legtöbbjük nem hajlandó információt adni arról, hogy miként reklámozzák termékeiket.

"Aggodalomra ad okot, hogy irracionális gyógyszerhasználathoz vezethet az a gyakorlat, amivel a gyárak az orvosoknak hirdetik a termékeiket" - mondta Richard Lloyd, a CI igazgatója.

Konferencia a Riviérán

Egyes nagy gyógyszergyárak gyakorlatával kapcsolatban már a szabályozó szervezetek is felemelték a szavukat. Akadt olyan multinacionális cég, amely úgy próbálta népszerűsíteni a termékét, hogy repülőjegyet, szállást és színházi belépőt biztosított orvosoknak egy, a francia Riviérán megrendezett konferencia keretében.

Egy másik cég, a GlaxoSmithKline esetében a német és az olasz hatóságok is vizsgálatot folytatnak, azzal gyanúsítva a vállalatot, hogy az összesen 5600 orvost (1600 németet és 4000 olaszt) korrumpált mintegy 228 millió euró törvénytelen ajándék segítségével. A cég azóta bejelentette, hogy belső szabályzatot hozott létre.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×