Újabb drasztikus gázáremelés januártól

Infostart
2006. június 23. 10:02
A jövő év első hónapjaiban újabb gázáremelés várható. A már bejelentett, 2006. augusztusi átlagosan 30 százalékos drágulást 2007 elején 40-50 százalék körüli áremelkedés követheti, aminek hatására a gáz belföldi ellenértéke alig marad majd el a világpiaci ártól.

Nem ér véget a gáz árának emelése az idén őszi - már bejelentett - drágítással. A kormány ugyanis azt tervezi, hogy januártól ismét emeli a lakossági gáz árát, ezúttal 40-50 százalékkal - értesült a Világgazdaság pénzügyminisztériumi forrásból.

A lap szerint a drágulás differenciáltan fogja érinteni a lakosság egyes csoportjait, mivel a fogyasztási alapú támogatásról fokozatosan áttérnének a szociális alapú kompenzációra. A nyugdíjasok és a nagycsaládosok így kevésbé éreznék a drágulást.

Az intézkedésektől a kormány mintegy 120 milliárd forintos megtakarítást remél, ami összhangban van Gyurcsány Ferenc miniszterelnök közelmúltban tett kijelentéseivel, amelyek szerint az idén 160 milliárdot költenek az államkasszából gázártámogatásra, a cél pedig az, hogy a kompenzáció ne legyen több 35-40 milliárd forintnál 2008-ban.