Felfüggesztenék a szakmunkás minimálbér alkalmazását

Infostart
2006. június 23. 16:51
A szakképzetteknek járó magasabb minimálbér felfüggesztését kéri a kormánytól az Országos Érdekegyeztető Tanács munkaadói oldala. A soros elnök, Zs. Szőke Zoltán az InfoRádióban azt mondta, hogy ellenkező esetben felmondják a tavaly - három évre kötött - átfogó megállapodást.

Zs. Szőke Zoltán az InfoRádiónak azt mondta, hogy a szakmai bérminimumok alkalmazása az Új egyensúly program bejelentett intézkedései miatt nem vállalható addig, amíg az államháztartás helyzete nem stabilizálódik.

Ha meg tudnak egyezni ezek felfüggesztéséről, akkor tartható lenne a minimálbér korábban tervezett emelése: 2007-ben 65.500, 2008-ban 69.000 forint lehetne a minimálbér.

A tanács munkaadói oldalának soros elnöke szerint ha a kormány és a szakszervezeti oldal nem fogadja el a megállapodás módosítására tett javaslataikat, akkor élnek a felmondás eszközével. Zs. Szőke Zoltán szerint ebben az esetben az új megállapodás megszületéséig 62.500 forint marad a minimálbér.

A szakszervezeti oldal szóvivője elfogadhatatlannak nevezte ezt az elképzelést. Wittich Tamás az InfoRádióban kiemelte, hogy az Új egyensúly program legtöbb intézkedése a munkavállalókat érinti.

A szóvivő megjegyezte, hogy a szakmunkás minimálbért 15 év után tudták tavaly kiharcolni, így rendkívül rossz üzenetnek tartja a munkaadóktól ennek a rendszerértékű megállapodásnak a feszegetését.

Wittich Tamás elmondta, hogy a jövő héten még folytatódnak a tárgyalások az Új egyensúly program intézkedéseiről, és csak ezt követően születhet döntés az esetleges ellenlépésekről.

A munkaügyi tárca helyettes államtitkára, Herczog László az InfoRádióban azt mondta, hogy a munkavállalói oldal esetleges felmondása ellenére érvényben maradna a tavalyi kormányrendelet, hiszen azt a magyar és a nemzetközi gyakorlat alapján nem lehet hatálytalanítani.

A helyettes államtitkár szerint nyitottak a szeptemberi tárgyalásra. Ha meg tudnak állapodni, akkor módosítják a kormányrendeletet, nem nem, akkor marad minden a kormányrendelet szerint, tehát nem változik az új minimálbér összege sem.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Minimálbér - Wittich Tamás
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Minimálbér - Herczog László
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Minimálbér - Zs. Szõke Zoltán
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást