"Vörösbor fortyog a rézüstökben"

Infostart
2006. június 22. 13:50
Az európai fajborok egyre inkább háttérbe szorulnak Ausztrália, Amerika és Chile borai mögött. Erről szól Mark Mardell riportja a BBC rádióban, amelynek során felveti a kérdést, megoldást hozhat-e az Európai Unió terve a nagy szőlőtermő területek szubvencionált felszámolásáról.

Mark Mardell a burgundi francia borvidéken kezdte el riportútját, de nem egy pincészetben, hanem egy szeszfőzdében.

Vörösbor fortyog a rézüstökben, a sokhektónyi borfölösleget főzik ipari szesszé, uniós támogatással. Európa több bort termel, mint amennyit elfogyaszt. A rosszabb minőségű bor tengerré duzzadt, valamit tenni kell vele.

A borfogyasztás általában csökken földrészünkön, és ott ahol nem, például Angliában és Svédországban, ügyes piachódító technikákkal és igen jó minőséggel, hódítanak az újvilági, elsősorban az ausztrál borok.

Az Európai Unió a nagy-hagyományú francia és spanyol borvidékek megmentése érdekében vezette be a szeszfőzési támogatást. Ám kérdés, ez-e a megoldás?

Brüsszelben kezdik belátni, hogy talán botor dolog rászoktatni egyes termelőket arra, hogy gyengébb boraikat egyenesen a szeszfőzdék számára állítsák elő a szubvenciós pénzek reményében. Az új tervek éppen ezért szőlőirtásról szólnak, a termőterület nyolc százalékának felszámolását irányoznák elő.

A patinás régi francia borászcsaládok megrendülve figyelik az unió terveit. Tisztában vannak az újvilági borok versenyképességével, de egyre súlyosabb eladási nehézségeik ellenére azt hangoztatják, hogy a borkészítés nem iparág, hanem szenvedély és tradíció.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást