Nemet mondtak a szakszervezetek a megszorításokra

Infostart
2006. június 22. 12:30
Teljes egészében elutasítják a szakszervezetek a kormány egyensúlyjavító programját, de a szükséges intézkedésekről készek tárgyalni.

Az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén a munkaadói oldal azt közölte, hogy bizonyos feltéttelekkel tudomásul vennék a kabinet javaslatcsomagját.

A munkaadói oldal szóvivője elmondta, hogy meg kell oldani az államháztartási helyzetét, ez mindenki közös felelőssége.

Zs. Szőke Zoltán hangsúlyozta: egyik feltételük az lenne, hogy az áfa tervezett emelését másként valósítsák meg.

Hozzátette: ezek szerint a 15 százalékos áfát nem 20-ra, hanem legfeljebb 17-18 százalékra emelnék és a 20 százalékos kulcsot pedig maximum 22-23 százalékra.

Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium államtitkára közölte: készek tárgyalni erről a javaslatról. Wittich Tamás, a szakszervezeti oldal szóvivője is alapvetően egyetértett ezzel az elképzeléssel.

A munkaadói érdekképviseletek kérték még azt is, hogy a szakértői tárgyaláson foglalkozzanak azzal, hogy a 15 százalékos eva ne 25, hanem csupán 20 százalékra emelkedjen, illetve a minimálbér kétszereséhez rendelt járulékfizetési kötelezettség a tervezettnél - a munkáltatók számára - elfogadhatóbb formában lépjen életbe.

Bár Katona Tamás szerint ezekben a kérdésekben nem tehet engedményeket a kormány, nem zárkózott el a további szakértői egyeztetéstől.