Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Vége a színlelt szerződések korának?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Június végén lejár a színlelt szerződések megszüntetésére, illetve átalakítására vonatkozó moratórium, ezt követően az adóhatóság fokozottan ellenőrzi a törvény végrehajtását. Azok, akiknél július 1-je után ilyen szerződést talál az adóhatóság, komoly büntetésre számíthatnak.

Egy színlelt szerződésnek számos munkaszerződésre utaló jegye lehet: például meghatározza a munkavégzés helyét, a rendszeres díjazást, a munkáltató biztosítja a szükséges eszközöket és utasítási joga is van - mutatott rá Juhász Istvánt, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal szakmai elnökhelyettese, aki szerint ezek alapján minősítik a szerződéseket.

Egy-egy ilyen elem jelenléte még nem feltétlenül jelenti azt, hogy színlelt szerződésről van szó, de azt nem határozták meg, hány ilyen elem esetén minősül egy megállapodás munkaszerződésnek. Ezeket összességében nézi az adóhatóság - hangsúlyozta Juhász István.

Az APEH elnökhelyettese szerint nincs olyan kör, amelyet kifejezetten a színlelt szerződések miatt ellenőrzik majd, kivéve azokat a vállalkozásokat, akik bejelentik az adóhatóságnak, hogy a színlelt szerződéseiket átalakították, vagy megszüntették.

"Õket azért kell ellenőrzini, hogy a korábban megállapított jogkövetkezményeket törölni tudjuk náluk" - fogalmazott Juhász István.

Az APEH-vezető szerint százezres nagyságrendű a színlelt szerződések száma, amelyek sok milliárd forint mínuszt okoznak az államnak.