Kifehérítenék az autópálya-építést

Infostart
2006. június 16. 14:41
Feketemunkások építik az autópályákat. Egy május-júniusi felmérés szerint a 3000 útépítő egyharmadát nem legálisan dolgoztatták a kivitelezők. Az alvállalkozói láncok miatt a Nemzeti Autópálya Zrt. nem képes a feketemunkát visszaszorítani; a munkaügyi főfelügyelőség a közútfejlesztési generálkivitelezőkkel együtt igyekszik a jelenség ellen fellépni.

A Nemzeti Autópálya Zrt. szóvivője szerint a vállalatnak nincs rálátása arra, hogy az alvállalkozó hogyan foglalkoztatja az embereit.

Béni Gyöngyi az InfoRádióban azt mondta: a generálkivitelezővel olyan szerződést kötnek, amely szerint csak bejelentett alkalmazottakat foglalkoztathatnak.

A generálkivitelezők azonban alvállalkozókkal dolgoztatnak, a szóvivő szerint arra pedig már nincs rálátásuk, hogy ezek hogyan működnek.

Az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség ezért megállapodást kötött a magyarországi közútfejlesztési generálkivitelezőkkel a feketemunka visszaszorítására. Eszerint a fővállalkozók szigorúbban ellenőrzik alvállalkozóikat.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást