eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Szlovákiába költözhetnek a magyar cégek

Kisebb közterhek, gyorsabb és rugalmasabb ügyintézés - a magyar vállalkozások közül egyre többen éppen emiatt költöznek át Szlovákiába. A magyar kormány kiigazító intézkedései után pedig még többeknek vonzó lehet a szomszédos ország. A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke szerint azonban csak a közepes és nagyvállalatoknak éri meg külföldre költözni.

A pozsonyi Orbán és Mikáci ügyvédi iroda egyik tulajdonosa szerint egy kft. megalapításának költségei 40-70 ezer szlovák koronára rúgnak a felvidéken. Ráadásul a papírmunkával és a szükséges fordításokkal együtt pár hét alatt létrehozható egy kft Szlovákiában.

Orbán Edit hozzátette: szükség van vállalkozói engedélyre, erkölcsi bizonyítványra és 200 000 korona, azaz mintegy 1,4 millió forint alaptőkére. Az összeget nem kell készpénzben felmutatni, csakúgy, mint idehaza, elfogadják az apportot is.

Főleg a közepes és nagyvállalatoknak éri meg

A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke szerint azonban csak a közepes és nagyvállalatoknak éri meg külföldre költözni.

Zara László szerint az építőiparban érdekelt kisvállalkozásoknak ugyanakkor érdemes elgondolkodniuk az áttelepülésen. Az ő esetükben azonban arra kell figyelni, hogy 3 hónapnál ne dolgozzanak többet Magyarországon, mert akkor telephelyet kell létesíteniük, és így adókötelezettségük lesz Magyarországon is.

A legelőnyösebb módszerek

A szakértő szerint igazán azok a cégek járnak jól, akik idehaza gyártják le egy termék részeit, ám külföldön szereltetik össze. Így adókötelezettségük is a másik országban lesz.

Az is előnyös lehet azonban, ha egy cégnek az ügyvezetése van csak külföldön, mert bizonyos esetekben mód van arra, hogy a két ország között megosszák az adóterheket - jegyezte meg Zara László.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×