eur:
393.97
usd:
368.73
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Honnan lesz bevétele az önkormányzatoknak?

A helyi iparűzési adó 2008-ra szűnik meg teljesen, ám egyelőre nem tudni, hogy mi váltja fel az adónemet. Korábban a kormány szakértői úgy nyilatkoztak, hogy a helyhatóságok bevételét egy, a vállalkozások ingatlanjaira kivetett új adó pótolhatja. A mostani bejelentések szerint azonban ebből is az állam gazdagodik.

Egyelőre nem tudni, hogy pontosan mi is váltja fel a helyi iparűzési adót, amely 2008-ig fokozatosan szűnik meg.

Ez a közteher ugyanis nem felel meg az európai uniós szabályoknak, mert az előírások szerint egy országban csak egy forgalmi alapú adó lehet.

Magyarország esetében ez az áfa. Így az iparűzési adót nyereség vagy vagyon alapú adó válthatja ki. Ez a bevételi forrás mondhatni létkérdés az önkormányzatoknál: hiszen ezekből a pénzekből fejlesztenek, illetve tartják fönn magukat. Gyakran pedig hitelt is az iparűzési adó terhére vettek föl.

Korábban napvilágot látott egy olyan javaslat is, hogy ingatlanadót vetnek ki a vállalkozásokra, ami kiváltaná az iparűzési adót. Szombaton ugyanakkor a kormányfő arról beszélt, hogy a kabinet is ingatlanadó bevezetését fontolgatja.

Az ügyben az InfoRádió megkereste a Pénzügyminisztériumot, ahol azt mondták: nincs még döntés az ügyben. Hozzátették: egyelőre nincs a kormány előtt az ezzel kapcsolatos javaslat, így nem is nyilatkoznának a kérdésben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×