Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Befellegzett az evának

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kormány tervei szerint októbertől és a jövő év elejétől átalakítják az egyszerűsített vállalkozási adó feltételrendszerét. Többek között duplájára nő a járulékalap, tehát a minimálbér kétszerese után kell a járulékot megfizetni.

Amennyiben az Országgyűlés megszavazza a kormány előterjesztését, drasztikusan változnak októbertől és január elsejétől az eva szabályai.

Az egyszerűsített vállalkozói adót választóknál nem csak az adó kulcsa emelkedik 15-ről 25 százalékra október 1-től, hanem duplájára nő a járulékalap is. Így nem a 62.500 forintos minimálbér, hanem 125 ezer forint után kell a több mint 40 százalék járulékot megfizetni.

Jelenleg a minimálbér után kell kötelezően járulékot fizetni, amely a munkaadó oldalán 29, míg a munkavállalóén 12,5 százalék. Az evás vállalkozó értelemszerűen maga fizeti mindkét - összesen 41,5 százalékos - tételt.

62.500 helyett 125 ezer forint

A jelenleg 62.500 forintos minimálbér helyett szeptembertől 125 ezer forint, míg jövő év első napjától 131 ezer forint után kell megfizetni - az egyébként várhatóan szintén emelkedő - járulékokat. Ugyanez a szabály vonatkozik egyébként a nem evás egyéni és társas vállalkozókra is.

Járulékkedvezmény illeti meg azt, akinek a járulékalapot képező jövedelme nem éri el a 125 ezer, illetve jövő évtől a 131 ezer forintot. Ezt be kell jelenteni az adóhatóságnak, és akkor elengedik a tényleges jövedelem, valamint a 125 ezer, illetve 131 ezer forint közti járulék.

Nem minden forint után jár

A kedvezmény azonban nem teljeskörű, idén októberétől az év végéig például 18.125 forint tb-járulék kedvezmény, továbbá 5.313 forint nyugdíjjárulék és 3750 forint egészségbiztosítási járulékkedvezmény járhat.

Új eleme az evának, hogy az adóelőleget december 20-ig - az adóévi várható összegre - ki kell egészíteni (a társasági adóban ezt hívják feltöltésnek). A végleges adatok után természetesen rendezni kell az adóhiányt, illetve a túlfizetést.