Áldatlan harc a fogamzásgátlóért

Infostart
2006. június 14. 15:07
Újabb fejezetéhez ért a német Bayer és Merck gyógyszergyárak háborúja, amelyet egy harmadik gyógyszergyártó cégért vívnak. A versengés tárgya a Schering, amelyet két piacvezető gyógyszere - egy fogamzásgátló és egy szklerózis multiplex elleni szer - tesz ennyire kelendővé.

A Bayer még márciusban tette meg részvényenkénti 86 eurós, azaz 16,3 milliárd eurós ajánlatát a Scheringre, miután annak részvényesei elutasították a Merck túl alacsonynak ítélt, részvényenként 77 eurós ajánlatát.

A Schering vezetése elfogadásra javasolta ugyan a részvényeseknek a Bayer ajánlatát, de azok egy része még ezt az árat is kevesellte. Ráadásul időközben a Merck különböző részvényesektől vásárolva 21 százalék fölé tornázta Schering-részesedését.

Egyre bonyolultabb fordulatok

Az újabb fordulat szerdán állt be, amikor a Bayer megvásárolta az Allianz kilenc százalékos Schering-pakettjét, így elérte a kritikus 30 százalékos részesedést, amely fölött a német szabályok értelmében kötelező vásárlási ajánlatott tennie a fennmaradó hányadra is.

A Bayer éjfélig teheti meg ajánlatát, amely elemzők szerint legalább 88 euró lesz részvényenként. A Schering tőzsdei ára máris 88 euró fölé ugrott.

Egy német gazdasági lap értesülései szerint a Merck hajlandó lenne részvényenként 89-92 eurós áron eladni a Bayernek a maga részét, ez viszont több, mint egy milliárd euróval drágítaná meg az üzletet a Bayernek.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást