A bankok legyőzték a kormányt

Infostart
2006. június 13. 13:32
Alig egy nappal azután, hogy a bankok kijelentették: ellenzik a rájuk kivetett különadó meghosszabbítását, és készek ügyfeleikre átterhelni a teljes összeget, a kormány már vissza is vonta tervét, és inkább csak egy kisebb mértékű járadékfizetésre kötelezné a bankokat.

A Magyar Bankszövetség üdvözli, hogy a korábbi törvényeknek megfelelően december 31-e után megszűnik a banki különadó - mondta az InfoRádióban a szövetség elnöke.

Erdei Tamás azonban az állami kamattámogatás után fizetendő járulékról egyelőre nem tudott nyilatkozni. Mint mondta: egyedül egy 20 százalékos mérték hangzott el, és az, hogy a bankszektornak ez mintegy 24 milliárd forintot jelentene, de még rengeteg a nyitott kérdés, és mivel egyelőre nem látták a konkrét törvénytervezetet, nem tudják még megmondani elfogadható-e számukra a tervezett járulék.

Ebben az esetben azonban nem lehet szó átterhelésről - próbálta megnyugtatni az ügyfeleket a bankszövetség elnöke - mivel az államilag támogatott hitelek esetében maximálva van a bankrendszer jutalék és kamatnyeresége.

A szolidaritási adót természetesen vállalja a bankrendszer, csakúgy, mint az egész gazdaság - hangsúlyozta Erdei Tamás.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást