Bogár: a magyar gazdaság optikai csalódás

Infostart
2006. június 12. 16:46
A megszorító csomagot kizárólag a társadalom legvédtelenebb rétegeivel fizettetik meg - mondta az InfoRádiónak Bogár László közgazdász, aki szerint, amit ma magyar gazdaságnak neveznek, az néhány multinacionális cég diktatúrája.

Veszélyesnek és hamisnak tartom azt a megközelítést, amely szerint a megszorítások terhét 50 százalékban a lakosság, 30 százalékban az állam és 20 százalékban a gazdasági szereplők viselik - jelentette ki Bogár László.

Az egyetemi tanár hangsúlyozta: a megszorítások száz százaléka a lakosságot terheli, hiszen az 50 százalék közvetlenül, a 30 százalék az állami szférában dolgozókon keresztül éri őket, míg a tőketulajdonosok nagyon hamar kibújnak a rájuk jutó terhek alól, és áthárítják másokra.

Bogár László szerint magyar gazdaság már régen nincsen, amit annak látszik, az egy optikai csalódás, ami valójában kéttucat multinacionális óriásvállalat helyi hatalomgazdaságát takarja.

Multinacionális diktatúra

Ez a szektor azért teljesít jól, mert erőpozícióban van, és diktatúrát gyakorol, diktál a magyar kormányoknak. Ez a kormány pedig örömmel végre is hajtja a diktátumokat - tette hozzá a közgazdász.

Bogár László úgy látja, hogy ez a multivilág erőpozíciójánál fogva a rendszerváltozás óta nem fizette meg a társadalomnak (bérben) és az államnak (adókban) az általa használt ökoszociális térért járó díjat.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást