Gyurcsány kamatcsökkentést vár

InfoRádió / MTI
2006. június 10. 15:31
Gyurcsány Ferenc szerint a kormánynak továbbra is feltett szándéka, hogy Magyarország 2008-ig, de legkésőbb 2009-ig teljesítse a maastrichti kritériumokat.

A miniszterelnök a Reutersnek adott nyilatkozatában kijelentette: "továbbra is úgy gondolom, hogy ez lehetséges, és egyszerűen nem tudok elképzelni olyan forgatókönyvet, amely a teljesítés időpontját 2009-nél későbbre tolná ki".

Az Új egyensúly program ismertetése kapcsán Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta, hogy a szigorú költségvetési politika megnyitja az utat a kamatok csökkenése előtt.

"Olyan költségvetési politikát fogunk folytatni, amely javítja szavahihetőségünket és a költségvetési egyensúlyt, ennél fogva a (Magyarország által fizetett) kamatprémium is csökkenni fog" - mondta.

Ennek eredményeképp eshetnek a kamatlábak, és a forint árfolyama is elmozdulhat az árfolyamsáv közepe felé.

Az euró középárfolyama az árfolyamsávon belül 282,36 forint. Az euró pénteken 264,5 forinton zárt a bankközi devizapiacon.

A háztartási energiaárakkal kapcsolatban Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta, hogy a szubvenciók csökkentése elkerülhetetlen.

"Ha nem nyúlunk hozzá a gázárakhoz, akkor az ártámogatások elviselhetetlenül magasra emelkedtek volna, és még így is meghaladják az előirányzatot" - mondta a miniszterelnök.

A kormányfő ugyanakkor elutasította azokat az elsősorban a Nemzetközi Valutalap részéről felmerült óhajokat, hogy a kormány csökkentse a szociális kiadásokat.

"Nem adom a nevemet a nyugdíjak és a családtámogatás csökkentéséhez. Az átlagos nyugdíj Magyarországon havi 200 euró körül van (...), és azt mondom az IMF szakértőinek, hogy próbáljanak kijönni havi 200 euróból" - mondta Gyurcsány Ferenc.

Hozzáfűzte: "az afféle szociális könyörtelenség, amely a szlovák jóléti reformba van beépítve, nem lehet példa a számunkra".