Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Újra nagyot bukott a tőzsde

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ismét nagyot esett a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe: a BUX 499 pontos csökkenéssel, 20.355 ponton zárt, ami a szerdai záró értékhez képest 2,39 százalékos gyengülés. A nap legnagyobb vesztese az OTP volt.

Az esést részben a nemzetközi eladói hullám okozta, amely a BÉT-et is magával sodorta.

Az OTP mélyrepüléséhez hozzájárult a banki különadó meghosszabbításáról szóló hír, a társasági adó esetleges emeléséről szóló pletykák, és még csütörtökön is érződött annak a hatása, hogy egy-két nagy amerikai alap, amelyeknek korábban komoly OTP pozíciói voltak, a teljes pozíció leépítés mellett döntött - mondta az InfoRádióban Sarkadi-Szabó Kornél.

A Raiffeisen elemzője szerint az eredetileg tervezettnél nagyobb államháztartási hiányról szóló bejelentés, és a forintgyengülés sem tett jót a bankpapíroknak.

Az OTP napközben volt 6000 forint alatt is, több mint 7 százalékos esésben, nap végére némileg korrigálva mínusz 5 százalékra küzdötte vissza magát, és 6140 forinton fejezte be a kereskedést - tette hozzá Sarkadi-Szabó Kornél.

Európai hatás

Az elemző szerint az, hogy a folyamatos esést követően délután 2 óra után elkezdett emelkedni a BUX, némileg összefüggésben lehet azzal, hogy 2 óra előtt jelentette be az Európai Központi Bank a kamatemelést.

Mivel az alapkamatot csak 25 bázisponttal, 2,75 százalékra emelték, megnyugodhattak azok a befektetők, akik 50 bázispontos emeléstől tartottak - mondta Sarkadi-Szabó Kornél, hozzátéve, hogy az európai tőzsdék mind elkezdtek korrigálni.

Az elemző szerint azonban kétséges, hogy pénteken a BÉT-en tovább folytatódik-e a korrekció, hiszen az orosz piac 5 százalékos mínuszban van, és az amerikai tőzsdék is estek.