Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Csillagászati összeget fizetnek Ferihegy birtokosáért

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hivatalosan elfogadta a Budapest Airportot birtokló brit BAA repülőtér-üzemeltető a spanyol Ferrovial csoport konzorciumának 10,3 milliárd fontos felvásárlási ajánlatát.

A BAA a Londoni Értéktőzsdén közzétett nyilatkozatban "vonzónak" nevezte a Ferrovial által ajánlott árat, amely a közlemény szerint részvényenként 9,5025 font.

Ez 10,3 milliárd fontra (mintegy 3900 milliárd forint) értékeli a céget. Az egyezség alapján továbbra is él a részvényeseknek a tavalyi üzleti évről javasolt, részvényenként 15,25 pennys osztalékajánlat.

A BAA Nagy-Britanniában hét repülőteret üzemeltet, a szigetországba be- és kilépő légiutasok 63%-a a társaság repterein fordul meg.

Titkos aukció

A cég a BBC értesülései szerint titkos aukción versenyeztette meg a Ferrovialt és a cégre ugyancsak pályázó Goldman Sachs befektetői csoportot.

A BAA korábban elutasította a Ferrovial építőipari és szolgáltató csoport több vételi ajánlatát, kevesellve az akkor ajánlott árat.

A Goldman Sachs még nem tett le a BAA megszerzéséről, a befektetési csoport közölte: mérlegelik a lehetőségeket, és megfelelő időben további bejelentést tesznek.

Versenykorlátozás?

A társaság körüli helyzetet bonyolítja, hogy májusban a brit versenyhivatal vizsgálkatot kezdett, hogy a BAA a brit piacon való dominanciája nem sérti-e a közérdeket.

Szakértők korábban azt valószínűsítették, hogy akár a Ferrovial, akár a Goldman Sachs szerzi meg a BAA-t, mindenképpen növekszik a cég adóssága; de ez az akkori ígéretek szerint nem vonja majd maga után a beruházások visszafogását.