Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A gazdaság helyzete sokkal rosszabb, mint gondolták

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Nemzetközi Valutaalap szakértői szerint 10 százalékos is lehet az év végére az államháztartási hiány, vagyis kétszer akkora, mint azt kormány előrejelzése mutatja. Az IMF delegáció vezető szakembere azonban hozzátette: a becslést az első négy hónap adatai alapján készítették. Ashoka Mody szerint lehet, hogy nagyobb kiigazításra lesz szükség, mint amivel a kormányzat jelenleg számol.

Az IMF szakértői szerint az államháztartásban jelentős konszolidációt kell végrehajtani. A reformoknak érinteniük kell az államháztartás kiadási oldalát, de egyúttal szélesíteniük kell a bevételek körét is.

A bevételek növelésénél az IMF előnyben részesítené egy széles körű ingatlanadó bevezetését, a nyugdíjak megadóztatását, a kamatadó bevezetését az értékpapírokból származó jövedelmek esetében, és indokoltnak tartja az áfa-kulcsok egységesítését is.

Az IMF tudatában van annak, hogy a kormány készül a reformokra és az államháztartási törvény módosítására is - hangsúlyozta Ashoka Mody.

Az IMF európai főosztályának igazgatóhelyettese hozzátette: fontos, hogy az új kormány szilárd alapokra helyezze az államháztartást, és hogy a konszolidációs intézkedések hosszú távra szóljanak, hisz a fiskális folyamatok hitelessége így biztosítható.

Veres: van véleménykülönbség, de figyelembe veszik az IMF javaslatait

Veres János ügyvezető pénzügyminiszter bejelentette: a kormány által tervezett konszolidációs változtatások részleteit a jövő héten hozzák nyilvánosságra.

A pénzügyi tárca vezetője megjegyezte: az IMF számításai, véleményei nem mindig egyeznek a magyar kormány álláspontjával, mindazonáltal az új kormány ezek és más javaslatok alapján hozza meg döntéseit.

Lebegő árfolyamrendszerre kellene áttérni?


A szokásos éves gazdasági konzultációt követően született IMF-jelentésben a Nemzetközi Valutaalap delegációja a forinttal kapcsolatban a lebegő árfolyamrendszer bevezetését javasolja. "Kockázatkezelési szempontból... Magyarország jelenlegi igényeinek a lebegő árfolyamrendszer felel meg" - fogalmaz a dokumentum.

Kovács Álmos, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára ezzel kapcsolatban nyomatékosította: a magyar kormánynak nem áll szándékában az árfolyamrendszer megváltoztatása, "nem érezzük azt, hogy egy lebegő árfolyamrendszer jobb, mint a most alkalmazott árfolyammechanizmus az árfolyam kordában tartására".

Nincs komoly leértékelődési veszély ebben az árfolyamrendszerben sem, a forint árfolyama az elmúlt időszakban végig a plusz-mínusz 15 százalékos sáv erős oldalán állt - mondta a helyettes államtitkár.