eur:
394.52
usd:
369.69
bux:
65160.61
2024. április 19. péntek Emma

Egy Transelektro cég csődöt mondhat

A közel 63 milliárd forintos addóssághegy fenyegetése alatt a Transelektro csoport cégenként próbál megegyezni a hitelező bankokkal, ám az egyik cég felszámolása még csütörtökön megindulhat, mondta Tímár Gyula, a csoport elnöke.

A Transelektro csoport március óta igyekszik megállapodni a hitelezőkkel, és május óta négy cégre lebontva próbálja külön-külön rendezni valamilyen módon a csőddel fenyegető adósságokat. Tímár Gyula, a cég elnöke szerint azért kellett részekre bontani a tárgyalásokat, mert a bankok érdekei - azon túl, hogy szeretnék viszontlátni a pénzüket - nem azonosak.

"Nincs rá lehetőség. Azért nincs rá lehetőség, mint ahogy előbb mondtam, hogy a pénzintézeteknek külöböző érdekviszonyai vannak. Akinek van egy ingatlanfedezete vagy egy ingatlanra lebontott zálogfedezete, az nem érdekelt abban, hogy megállapodjon, ő azt mondja: magamévá teszem az ingatlant, eladom a piacon, a hitelem megtérült. Akinek viszont nincs ilyen kemény fedezete, az azt mondja, hogy én inkább átütemezem a hitelemet, inkább diszkontáltan eladom, csak legalább valami térüljön meg" - mondta a vállalat elnöke.

Nos, a dolgok jelenlegi állása szerint a Transelektro két cége -a környezetvédelmi és a kazángyártó vállalat - esetében, amelyek kombinált tartozása 17-18 milliárd forint, a bankok igazgatóságának asztalán van a csoport adósságrendezési ajánlata, és esély van rá, hogy ezt el is fogadják.

A Közlekedési Rt esetében, amelynek adóssága nagyjából kilenc milliárd forint, Tímár Gyula szintén lát esélyt a megoldásra, bár ennél a cégnél a hitelezők nem voltak annyira engedékenyek, mint az előző kettőnél, ahol egyelőre moratóriumot mondtak ki az adósságra.

A Villamossági Rt-nél viszont, amelynek teljes tartozása - bankhitelek, garanciák, adók és szállítói követelések formájában - 16 milliárd forint, a bankok hajthatatlannak tűnnek, és hamarosan megindulhat a felszámolási eljárás.

Tímár Gyula azonban elmondta: ki kellene találni, hogyan fizessék vissza ezt a 16 milliárdot, de erre esélyük sincs. Az elnök elmondta: több külföldi befektetővel is folynak tárgyalások, de részleteket nem akart közölni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Újra támad az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Újra támad az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Jön a Portfolio következő lakossági befektetési eseménye, a Portfolio Investment Day 2024. Május 16-án várjuk azokat, akik a legtöbbet szeretnék kihozni megtakarításaikból! Előadóink cégvezetők, pénzügyi vezetők, portfóliómenedzserek, elemzők és profi befektetők, akiktől releváns befektetési ötleteket szerezhetnek a jelenlévők. A konferencián kiemelten foglalkozunk a hazai állampapírokkal, a nyersanyagpiacokkal, a kriptoeszközökkel, valamint hazai és nemzetközi részvényekkel.   A rendezvényen velünk lesz többek között Kurali Zoltán, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója, Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója, és a Cápák közöttből jól ismert Balogh Petya és Orbók Ilona is. Az eseményre itt lehet regisztrálni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×