Bokros: végképp eltörölni

Infostart
2006. június 1. 15:54
Vissza kell vonni a 13. havi nyugdíjat - mondta Bokros Lajos volt pénzügyminiszter egy, a nyugdíjrendszerről rendezett konferencián. A rendezvény előadói egyetértettek abban, hogy a jelenlegi állami, felosztó-kiróvó nyugdíjrendszer fenntarthatatlan, valamennyien a nyugdíjkorhatár emelését és a svájci típusú indexálás megszüntetését javasolták.

A Pénzügykutató Rt. vezetője, Lengyel László szerint a magyarországi nyugdíjrendszer hamarosan összeomolhat, amikor 2010 után nyugdíjba vonulnak a Ratkó-korszakban születettek.

A konferencián Hamecz István, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója a jövőt illetően aggasztónak nevezte a magán nyugdíjpénztárak alacsony hozamteljesítményét.

A jegybank vezetője a lehetséges megoldások között említette a korhatáremelés mellett az árindexálásra történő áttérést, a 2007-2009 közötti időszakra megígért járulékcsökkentés visszavonását és a járulékarányosítást.

Bokros: vissza kell vonni a 13. havi nyugdíjat

Bokros Lajos volt pénzügyminiszter, egyetemi tanár szerint a nyugdíjrendszer első pillérét illetően paradigmaváltásra van szükség. Hozzátette: emelni és egységesíteni kell a nyugdíjkorhatárt a férfiak és a nők esetében. Bokros Lajos szerint a svájci indexálást is valószínűleg fel kell adni.

"Nem lehet minden körülmények között a nyugdíjak reálértékének megőrzését garantálni. A helyettesítési rátát, ami a nyugdíj indulását az utolsó fizetéshez igazított arányát jelenti, csökkenteni kell. A 13. havi nyugdíjat vissza kell venni, olyan formában, hogy az egészségbiztosítási járulék fedezetére kell fordítani. Nem tartható, hogy a nyugdíjasok nem járulnak hozzá - akár jelképesen is a saját egészségügyi költségükhöz" - mondta a volt pénzügyminiszter.

Bokros Lajos hozzátette: a múltban tett felelőtlen ígéreteket vissza kell vonni, és ha nincs 13. havi nyugdíj, akkor nincs 14. és 15. havi sem.

A volt pénzügyminiszter azt mondta, a felosztó-kirovó állami nyugdíjrendszer egyre növekvő mértékben nem csak a nyugdíjjárulékból tartja fenn magát, hanem egyéb adóbevételek terhére is igyekszik megkapaszkodni a romló pénzügyi helyzetben.

Bokros Lajos szerint az első pillérnek is önfinanszírozónak kell lennie. Az egyetemi tanár közölte, meg kell teremteni az egyéni számlás állami nyugdíjat esetleg részleges tőkefedezettel.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást