Itt az új adó, amivel szinte mindenki rosszul jár

Infostart
2006. május 28. 12:43
Június végén lejár az úgynevezett színlelt szerződésekre vonatkozó moratórium. Egy viszonylag szűk körben ezek helyett választhatják az egyszerűsített közteherviselést az érintettek.

Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás egy adózási forma. Több adó- és járulékfajtát foglal magában: a foglalkoztató 20 százalékot, a foglalkoztatott 15 százalékot köteles fizetni a bruttó bérből.

Alapfeltétele, hogy az választhatja, akinek van főállása, a minimálbért elérő munkaviszonya.

Az ekho alkalmazását elvileg a munkavállaló kérheti, de a gyakorlatban a munkáltató és a munkavállaló együtt dönt e kérdésben.

Bevételi határa 25 millió forint, efelett nem választható. Az ekhóval nagy valószínűség szerint az eddig színlelt szerződéssel foglalkoztatottak bevétele csökken.

A munkáltató ugyan emelheti az eddig számlára kifizetett összeget profitja rovására, de a munkavállalóra is háríthatja teljes egészében.

Szakértők és az érintettek szerint a legtöbb helyen a munkahelyi feszültségek csökkentése, illetve az esetleges felmondások elkerülése érdekében mind a munkáltató, mind pedig a munkavállaló, az eddigi megbízott átvállal egy részt a felmerülő költségekből.

Az új szerződések megkötésével a munkáltatók többlet adminisztrációs terhet vállalnak fel, mert az eddig számlák könyvelése helyett most személyre szabottan kell a kifizetéseket nyilvántartani.

A munkavállalónak az ekhóval kapcsolatban nincs dolga, ő már a nettó összeget kapja meg.

Kérdés azonban, mit csináljon a vállalkozásával. Adószakértők azt javasolják, hogy ebben az évben még ne szüntessék azt meg, várja meg mindenki, hogy változtatnak-e az adótörvényeken az őszi, menetrendszerű módosításkor.

Sajtóhírek ugyanis előrevetítették, hogy akár meg is szüntethetik jövőre az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást, ha nem éri a 10 ezret az azt választók száma.

Az adószakértők azt mondták: mivel eleve csak a médiában és a kulturális területen dolgozók választhatták az ekhót, nem túl valószínű, hogy meglesz a 10 ezres adózói kör.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Összefoglaló az ekhóról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Zara Lászlót, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást