Stabilizálódik a munkanélküliség

Infostart
2006. május 26. 11:54
Február-április átlagában 7,5 százalékos volt a munkanélküliségi ráta, ami 319 ezer munkanélkülit jelent, a foglalkoztatottak száma 3 millió 908 ezer - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Az idei első negyedévben (január-március) a munkanélküliségi ráta 7,7 százalék volt.

2005-ben februártól áprilisig a munkanélküliségi ráta 7,2 százalék, a foglalkoztatottak száma 3 millió 875 ezer, a munkanélkülieké pedig 300 ezer volt.

Az Eurostat által publikált harmonizált munkanélküliségi ráta márciusban az EU-15-ök átlagában 7,7 százalék, EU-25-öket tekintve 8,6 százalék, Magyarországon pedig 7,6 százalék volt.

A munkanélküliség átlagos időtartama 16,3 hónap volt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Megállhat a növekedés

Barcza György, az ING vezető elemzője az adatokat kommentálva az InfoRádióban elmondta: a munkanélküliség csökkenésének nagyobb részét a szezonális hatások okozzák, de emellett vannak egyéb tényezők is, amelyek a kedvező változáshoz hozzájárulnak.

A korábbi növekedés után úgy tűnik, a munkanélküliség stabilizálódik a jelenlegi szinten, csökkenésről később lehet szó - tette hozzá.

A szakember szerint kedvező fejlemény, hogy idén tavasszal erőteljesebb a munkanélküliség csökkenése, mint tavaly és tavalyelőtt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Barcza György a munkanélküliségrõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást