Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megdöbbentő adatok

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az egyéni gazdálkodók csaknem háromnegyede 1 hektárnál kisebb földet művel, 51 százalékuk pedig kizárólag saját fogyasztásra termel. Az egyéni gazdaságoknak csupán 16 százaléka termel kifejezetten értékesítésre, a maradék 33 százalék csak a felesleget adja el, vagyis azt, amit nem fogyaszt el maga. A sokak által kitörési pontként emlegetett biogazdálkodás még gyerekcipőben jár.

A KSH adatai szerint a mezőgazdaságban a gazdasági szervezetek száma 2003 óta 1 százalékkal nőtt, 2005-ben 7900 volt. Az egyéni gazdaságok száma 2003 és 2005 között 8 százalékkal csökkent, az egyéni gazdálkodók így tavaly 707 ezren voltak - mondta az InfoRádióban a Központi Statisztikai Hivatal illetékes főosztályvezetője.

Laczka Éva hozzátette: az egyéni gazdálkodók több mint fele, vagyis mintegy 360 ezren kizárólag saját fogyasztásra termelnek, egyharmaduk, azaz több mint 230 ezer egyéni gazdálkodó csak a felesleget adja el, és csupán 113 ezer gazdálkodó termel kifejezetten eladásra.

Az egyéni gazdaságok átlagos területe 3,5 hektár, 73 százalékuk, azaz közel háromnegyedük 1 hektár alatti területen gazdálkodik.

A biogazdálkodás, amelyet sokan a magyar mezőgazdaság egyik lehetséges kitörési pontjának tartanak, még gyerekcipőben jár: Magyarországon csupán 1500 gazdaság foglalkozik biotermeléssel, összesen 123 ezer hektáron. Az összes termőterület az országban 2005-ben 7,7 millió hektár volt.