Bűnösnek találták az Enron volt vezetőit

InfoRádió / MTI
2006. május 25. 20:16
Számos vádpontban bűnösnek találták az amerikai történelem eddigi legnagyobb céges visszaélési botrányában az Enron energia-nagykereskedő cég volt vezetőit. A büntetés mértékéről később döntenek, de mindkét vádlottnak esélye van az életfogytiglanra.

A 64 éves Kenneth Lay cégalapítót és egykori cégvezetőt, valamint a korábbi vezérigazgatót, az 52 éves Jeffrey Skillinget mindenekelőtt értékpapírcsalásban történő összejátszásban ítélték bűnösnek.

Kenneth Layt az ellene felhozott mind a 6 vádpontban bűnösnek találták, Jeffrey Skillinget 28 vádpontból 19-ben.

Az Enron két irányítója 2004 júliusában adta fel magát a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) illetékeseinek, miután ellenük is vádat emeltek a céget csődbe juttató pénzügyi visszaélések miatt.

Rekordcsőd

A texasi székhelyű, 1985-ben alapított Enron 2001 decemberében jelentett csődöt, és ezzel nem csupán több ezer állás szűnt meg, hanem semmivé váltak az alkalmazottak Enron-részvényekben tartott nyugdíjcélú megtakarításai is.

Az összeomlás azért következett be, mert a cég üzleti mérlegéből sokáig nem tűntek ki azok az egyre halmozódó adósságok, amelyek az offshore cégekhez történt tőkekihelyezésekből keletkeztek.