eur:
393.32
usd:
367.76
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Szoftverkalózok: nő a piac, nő a kár

A világ gazdaságának tavaly 34,3 milliárd dolláros kárt okozott a szoftverkalózkodás, áll a BSA üzleti szoftver szövetség és az IDC informatikai piackutató éves jelentésében.

A jelentés szerint 2004-ről 2005-re 1,6 milliárd dollárral nőtt a szoftverkalózok okozta kár, bár az illegális szoftverek aránya világszerte változatlanul 35 százalékos. A kár összegének növekedése a piac bővülésével magyarázható.

Az IDC és a BSA tanulmánya szerint, amennyiben négy év alatt csupán tíz százalékkal lehetne csökkenteni az illegális szoftverek arányát, ezzel 2 400 000 munkahely jönne létre és a különböző államkasszákba összesen 70 milliárd dollárnyi adótöbblet folyna be.

Nem túl meglepő módon, a vizsgált 97 ország közül az illegális szoftverek arányát tekintve a listavezetők szegény országok: kilencven százalékos aránnyal Vietnám és Zimbabwe holtversenyben az első, őket Indonézia, Kína és Pakisztán követi.

Magyarország a maga 42 százalékával viszonylag "tisztának" mondható, különösen regionális összehasonlításban, hiszen középkelet-Európában az arány 69 százalék. A jelentés szerint Kínában a legaggasztóbb a helyzet, ahol a kormány fellépése nyomán a központi államigazgatásban csökkent ugyan az illegális szoftverek aránya, ám országosan még így is 86 százalékos.

Ugyanakkor az Egyesült Államokban, ahol a világon a legalacsonyabb - csupán 21 százalékos - a kalózszoftverek aránya, a piac mérete miatt az okozott kár így is évi 6,8 milliárd dollár, ami a globális kár egy ötöde. Albert Dénes, InfoRádió, 95.8

A tanulmány szerint a következő négy évben a legális szoftverek forgalma 300 milliárd dollár lesz, és ha nem csökken érdemben a kalózkodás, akkor ugyanezen idő alatt 200 milliárd dollárnyi illegális szoftver kerül majd a számítógépekre.


Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×