eur:
395.67
usd:
366.68
bux:
65714.75
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Marad az eva és az ekho is

Várhatóan jövőre is része lesz az adótörvényeknek az eva és az ekho. Az egyszerűsített vállalkozói adó kulcsa várhatóan 15-ről 20 százalékra emelkedik.

A Napi Gazdaság információi szerint a kormány nem kívánja megszűntetni sem az egyszerűsített vállalkozási adót, sem az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást, azaz az ekhot, azok jövőre is részei lesznek az adórendszernek.

Szakértők az elmúlt hetekben többször is azt tanácsolták a kabinetnek, hogy az egyszerűsítés jegyében az ilyen jellegű, az általános szabályoktól eltérő adózásra lehetőséget adó, ráadásul csak egy meghatározott körnek kedvezményes feltételeket biztosító módozatokat "irtsa ki".

Szigorodhatnak a szabályok

Az viszont könnyen elképzelhető, hogy változnak a rájuk vonatkozó szabályok. Valószínűleg az eva szigorodik: a jelenleg 15 százalékos kulcsot felemelik majd, vélhetően a más adónemeknél is favorizált 20 százalék közelébe.

Zara László adótanácsadó szerint az is megoldás lenne, ha kivennék az áfakörből az evásokat, akik így a nettó összeg alapján adóznának. Az árbevételi határ (ami most évi 25 millió forint) módosítása az uniós csatlakozás után problémás lehet, mert az EU csak egy bizonyos szintig engedi érvényesülni a nemzeti kedvezményeket az adózásban.

Az adószakértő az ekho alapvető hiányosságának azt tartja, hogy az csak egy szűk körnek szól. Szerinte alacsonyabb árbevételi határ mellett (ami szintén 25 millió forint), de általánosan lehetővé kellett volna tenni, hogy erre az adófajtára "konvertálják" a színlelt szerződésekben foglalt összegeket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×