eur:
392.83
usd:
366.33
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Vérre menő harc a digitális frekvenciákért

Genfben 110 ország tárgyal a 2012-től érvényes digitális frekvencia-kiosztásról, amely évtizedekre meghatározza majd az országok rádiós és televíziós térképét. Márton György, a Nemzeti Hírközlési Hatóság szóvivője az InfoRádiónak elmondta: Magyarország kemény tárgyalásokra számít minden szomszéddal.

A genfi értekezlet tétje az, hogy az elkövetkező 40-50 évben milyen és mennyi frekvencia áll majd rendelkezésre Magyarországon a földfelszíni televízió- és rádiósugárzásra.

Az EU és a genfi értekezlet elgondolásai szerint ugyanis 2012 elején megszűnik a jelenlegi analóg sugárzás, és attól kezdve csak digitális lesz.

"A Nemzeti Hírközlési Hatóság, illetve a hírközlési minisztérium stratégiája és tárgyalási pozíciója azt valószínűsíti, hogy 6-8 földfelszíni digitális televíziósugárzásra lehetőséget adó multiplexet tudunk majd megszerezni, vagy legalábbis ennyit szeretnénk. Egy multiplex 4-5 televízióadás sugárzására képes" - mondta Márton György.

A szóvivő megerősítette, hogy "vérre menő" tárgyalások várhatóak a szomszédokkal, hiszen önmagában a frekvencia egy szűkös erőforrás, és Magyarországnak sok szomszédja van, akikkel egytől-egyig meg kell egyeznie arról: miként tudnak úgy sugározni, hogy ne zavarják egymást. Márton György szerint a tárgyalásokat megnehezíti, hogy a szomszédos országok egy része még nem uniós tag.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×