Megszüntetnék a 13. havi nyugdíjat

Infostart
2006. május 18. 12:01
A nyugdíjkorhatár emelését és a 13. havi nyugdíj átalakítását javasolja a CEMI gazdaságelemző intézet. Tanulmányuk szerint a rokkantási nyugdíjra jogosultak körét is felül kell vizsgálni.

A magyar nyugdíjrendszert sem rövid, sem hosszú távon nem lehet fenntartatni. A CEMI gazdaságelemző intézet jelentése megállapítja, hogy a nyugdíjrendszer éves hiánya eléri a GDP 2 százalékát.

Holczer Péter, a tanulmány szerzője rámutat arra, hogy a jelenlegi helyzet kialakulásában szerepet játszott a járulékok csökkentése, a 13. havi nyugdíj bevezetése, de az is, hogy igen sokan, csaknem 800 ezren vesznek fel rokkantsági nyugdíjat. Ezek csaknem 200 milliárd forinttal terhelik meg a költségvetés évente.

Európában rövidebb ideig nyugdíjasok

A tanulmány megállapítja, hogy Magyarországon életünknek nagyobb hányadát töltjük nyugdíjban, mint az európai átlag, ráadásul az aktuális nyugdíjkorhatárnál 2-3 évvel hamarabb megyünk nyugdíjba.

Éppen ezért a megoldási javaslatok egyike az lehetne Holczer Péter szerint, ha a kormány emelné a korhatárt. Férfiak esetében 2011-re a nőknél 2015-re 65 évre kellene emelni a korhatárt. Sőt a várható életkör növekedéséve párhuzamosan további korhatáremelés megfontolása is indokolt.

A CEMI javaslatai között szerepel a rokkantnyugdíj jogosultság felülvizsgálata, illetve a 13. havi nyugdíjat is megszüntetnék a jelenlegi formájában. Holzer Péter szerint a jövőben nyugdíjba menők már nem kapnák ezt az ellátást, a többieknél pedig be kellene építeni az alapellátásba.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást