eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

31 ezer tanárt kellene elbocsátani?

Az elmúlt 10 évben 100 ezerrel csökkent az alapfokú oktatásban tanulók száma, ami 31 ezer pedagógus elbocsátását indokolná - mondta el az InfoRádiónak a CEMI Gazdaságelemző Intézet partnere. Vadas László szerint jelentős megtakarítást a felsőoktatásban lehetne elérni, mégpedig úgy, ha az államilag finanszírozott képzésben résztvevők számát a jelenlegi 50 ezerről, 40 ezerre csökkentenék.

Magyarország oktatási kiadásai ugyan nem kiemelkedően magasak, de egy államháztartási reformon gondolkodva érdemes megnézni, melyek azok a területek, ahol sok foglalkoztatott van. Ilyen az oktatás is, ahol a tanárok száma messze felette van az európai átlagnak - mutatott rá Vadas László.

"Míg Magyarországon az egy tanárra jutó diákok száma a 10-et sem éri el az alapfokú oktatásban, addig Nyugat-Európában ez a szám 13-14 körül van, alsó tagozatban a 15-öt is eléri" - hangsúlyozta a szakértő.

31 ezres leépítésre lenne szükség

1995-től az alapfokú oktatásban 100 ezerrel csökkent a diákok száma, míg a tanárok száma nem változott. A CEMI számításai szerint így - a kedvezőtlen demográfiai trendeket is figyelembe véve - 2008-ra összesen mintegy 31 ezerrel kellene csökkenteni a tanárok számát a három oktatási szinten.

Vadas László szerint azonban nagyon fontos lenne, hogy a létszámleépítést minőségellenőrzéssel összekapcsolva végezzék el, hogy tényleg azok maradhassanak a pályán, akik szívvel lélekkel dolgoznak. Így az oktatás színvonala is emelkedhetne.

A felsőoktatáson lehetne spórolni

A szakértő szerint az iskolabezárások nem jelentenének nagy megtakarításokat, és a felsőoktatási tandíj bevezetése sem volna jó megoldás. Ehelyett inkább az államilag finanszírozott képzésben résztvevők számát csökkentené Vadas László.

Nyilvánvaló, hogy Magyarországon túl sok felsőoktatásban tanuló hallgató van, ami egyrészt hátráltatja a foglalkoztatás bővülését, hiszen nagyon hiányoznak a munkaerőpiacról azok a 20-25 éves fiatalok, akik nem versenyképes felsőoktatási intézményben tanulnak, másrészt pedig hatalmas költséget jelent az államnak - hangsúlyozta a szakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×