Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Marad az egy és kétforintos

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A találgatások ellenére nem tervezi megszüntetni az egy és két forintosok gyártását a jegybank. Lapinformációk korábban arról szóltak, hogy a fémek árának világpiaci emelkedése miatt egy egyforintos érme előállítása négy forintba kerül, ezért gazdaságtalan.

Nem tervezi megszüntetni az egy és két forintosok gyártását a Magyar Nemzeti Bank. Missura Gábor szóvivő az InfoRádióban elmondta: ugyan az előállítási költség négy-ötszörését teszi ki az egy és két forintos névértékének, a gyártás megszüntetése mégsem indokolt, mert a lakosság igényli ezeket a címleteket is.

Korábban a Népszabadság azt írta, hogy a réz, a nikkel és a cink világpiaci árának drámai emelkedése miatt rohamosan drágul az aprópénzek gyártási költsége.

Az 1 és 2 forintos gyártási költsége ma már többszöröse a névértéknek: az egyforintos érme előállítása például jelenleg mintegy négy forintba kerül, a kétforintosé nyolc forintra becsülhető.

Miután világszerte az a tapasztalat, hogy ezen érméknek legfeljebb 15-20 százaléka vesz részt a forgalomban, a lap szerint felmerül a kérdés, érdemes-e ezeket az aprókat tovább gyártani.

Gyártásuk leállítása közvetlenül évi egymilliárd forintnyi költséget takarítana meg, de további előnyökkel járna az árak ebből következő kerekítése, ami a pénzforgalom teljes költségét tovább mérsékelné.