eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Javuló konjunktúra-index

Csaknem négy éve nem volt az áprilisihoz hasonlóan magas a GKI-Wallis konjunktúra-index szezonális hatásoktól megtisztított értéke, a mutató az előző havi -7,1 pontról -5,5 pontra emelkedett - áll a GKI Gazdaságkutató Rt.-nek az Európai Unió támogatásával készített felmérésében.

Áprilisban a fogyasztói és üzleti bizalmi index értéke egyaránt tovább emelkedett: a fogyasztói bizalmi index értéke a márciusi -11,8 pontról -10,5 pontra, az üzletié pedig -5,4 pontról -3,7 pontra.

Az üzleti várakozások tavaly nyáron és ősz elején javultak jelentősen, majd féléves stagnálás után március-áprilisban új lendületet kaptak.

Az ipari várakozások egy éve szinte töretlenül javulnak, bár az elmúlt időszak termelése és a rendelésállományok megítélése áprilisban kissé romlott, a termelési kilátásoké és az export-rendelésállományé javult.

Az építőiparban viszont az előző időszak termelési színvonalának és a rendelésállománynak a megítélése is javult, és a foglalkoztatási szándék is erősödött - állapították meg a kutatók.

A kereskedelemben a márciusinál valamivel jobb üzletmenetről, aktívabb megrendelési politikáról és csökkenő készletszintről számoltak be. A várható üzleti lehetőségekre vonatkozó kilátások is kissé javultak.

A felmérés szerint a magyar gazdaság várható helyzetére vonatkozó várakozások az iparban és a kereskedelemben kedvezőbbé váltak, az építőiparban kissé romlottak.

A fogyasztók saját pénzügyi helyzetüket már egy éve egyre kedvezőbbnek ítélik, most áprilisban ez a korábbiaknál is erősebben javult. A lakosság a következő egy évben várható pénzügyi helyzetét is kedvezőbbnek látja, de ennek április havi javulása már nem ilyen dinamikus.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×