Javuló konjunktúra-index

InfoRádió / MTI
2006. május 15. 00:05
Csaknem négy éve nem volt az áprilisihoz hasonlóan magas a GKI-Wallis konjunktúra-index szezonális hatásoktól megtisztított értéke, a mutató az előző havi -7,1 pontról -5,5 pontra emelkedett - áll a GKI Gazdaságkutató Rt.-nek az Európai Unió támogatásával készített felmérésében.

Áprilisban a fogyasztói és üzleti bizalmi index értéke egyaránt tovább emelkedett: a fogyasztói bizalmi index értéke a márciusi -11,8 pontról -10,5 pontra, az üzletié pedig -5,4 pontról -3,7 pontra.

Az üzleti várakozások tavaly nyáron és ősz elején javultak jelentősen, majd féléves stagnálás után március-áprilisban új lendületet kaptak.

Az ipari várakozások egy éve szinte töretlenül javulnak, bár az elmúlt időszak termelése és a rendelésállományok megítélése áprilisban kissé romlott, a termelési kilátásoké és az export-rendelésállományé javult.

Az építőiparban viszont az előző időszak termelési színvonalának és a rendelésállománynak a megítélése is javult, és a foglalkoztatási szándék is erősödött - állapították meg a kutatók.

A kereskedelemben a márciusinál valamivel jobb üzletmenetről, aktívabb megrendelési politikáról és csökkenő készletszintről számoltak be. A várható üzleti lehetőségekre vonatkozó kilátások is kissé javultak.

A felmérés szerint a magyar gazdaság várható helyzetére vonatkozó várakozások az iparban és a kereskedelemben kedvezőbbé váltak, az építőiparban kissé romlottak.

A fogyasztók saját pénzügyi helyzetüket már egy éve egyre kedvezőbbnek ítélik, most áprilisban ez a korábbiaknál is erősebben javult. A lakosság a következő egy évben várható pénzügyi helyzetét is kedvezőbbnek látja, de ennek április havi javulása már nem ilyen dinamikus.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást