Senki ne reménykedjen: marad a drága benzin

InfoRádió / MTI
2006. május 14. 13:17
Szaúd-Arábia azt várja, hogy az olajárak tartósan magasak maradnak a következő hónapokban. A világ vezető olajexportőr országának szakminisztere, Ali al-Naimi elmondta: Szaúd-Arábia napi 12,5 millió hordóra akarja növelni a kitermelést.

Hivatalosan Szaúd-Arábia jelenleg 9,5 millió hordó olajat termel ki naponta, de a termelés egyes becslések szerint valójában inkább 11 millió hordó körül van.

A Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) - amelyben gyakorlatilag Szaúd-Arábiának vannak már csak fölös termelési kapacitásai - képes lesz kielégíteni a nyersolaj iránti várható keresletnövekedését, ugyanakkor a következő négy évben a finomítókapacitások továbbra is szűkösek maradnak.

Az olajügyi miniszter jelezte: fejlesztési terveikkel öt hónappal a tervezett megvalósítás előtt járnak. Szaúd-Arábia évente 20 milliárd dollárt fektet a termelési és finomítói kapacitások növelésébe.

Az OPEC következő értekezletére június 1-jén kerül sor, de a kartell már többször megismételte, hogy tehetetlen a magas olajárakkal szemben.