eur:
393.28
usd:
367.35
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Parragh:az államstruktúra megbukott

Huszonnégyre bővült az eredeti tizenhatról azoknak a szervezeteknek a száma, amelyek aláírták a politikai pártokhoz intézett, strukturális reformokat sürgető kiáltványt. Az aláírók vezető közgazdászokkal, volt miniszterekkel tárgyaltak a legégetőbb kérdésekről.

Bokros Lajos volt pénzügyminiszter, a nemrég megjelent "Utolsó esély" című cikk szerzője szerint jelenleg a tét az ország versenyképességének megőrzése, ezt pedig csak úgy lehet elérni, hogy az elengedhetetlen költségvetési megszorítások mellett a strukturális reformok is elkezdődjenek.

Fekete István, a kiáltványt aláíró egyik szervezet, a Joint Venture Szövetség elnöke szerint a politikai vezetőket rá kell szorítani arra, hogy ugyanúgy, mint a cégvezetők, záros határidn belül rendezzék az ország pénzügyi helyzetét.

"Úgy tekintjük ezt, mint egy vállalatot: egy vállalatnál van egy menedzsment - ha a válallat az éves büdzséjét nem tudja teljesíteni valamilyen oknál fogva, akkor a vállalat vezetőinek föladják a feladatot, hogy három hónapon belül, hat hónapon belül rendbe kell azt hozni" -mondta Fekete István.

Parragh László, a Kereskedelmi- és Iparkamara elnöke szerint strukturális reformokra van szükség a kormányzat, önkormányzat, egészségügy és oktatás területén.

 

Parragh László emlékezetett arra, hogy a rendszerváltozás óta csupán három vagy négy olyan év volt, amikor a költségvetés nem lépte túl a tervezett hiányt.

"Az a modell, ahogy a struktúrák működnek a magyar gazdaság környezetében, ez a bizniszmodell, hogyha üzleti értelemben fogalmazok, ez mára megbukott" - mondta Parragh László.

Csillag István volt gazdasági miniszter szerint következetes reformokkal 18 hónap elegendő ahhoz, hogy helyreállítsuk az ország versenyképességét.

Draskovics Tibor volt pénzügyminiszter szerint eljött az ideje, hogy a politikában alapvető szemléletváltás történjen, mert a politika eddig nem az ország, hanem a saját, rövid távú érdekeit tartotta szem előtt.

 

A kiáltvány aláírói szerint az általuk kért reformok rövid távon mindenképpen áldozatot követelnek, ám ez az ország hosszú távú növekedésének egyetlen útja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában
szakértők az Arénában

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.

Závecz: hat erő is EP-mandátumot szerezhet

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×