eur:
395.74
usd:
372.16
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Legyen türelmes az APEH-hel!

A déli órákig az elektronikus adóbevallásra kötelezettek csaknem felétől érkeztek be érvényes adatok. Nagy József, az adóhivatal főosztályvezetője az InfoRádiónak elmondta: tanácsos megvárni a rendszer visszaigazolását.

Az APEH főosztályvezetője emlékeztetett arra, hogy május 12. éjfélig az 51 ezer legnagyobb magyar adóalanynak kell benyújtania elektronikus adóbevallását.

A déli adatok szerint a cégek csaknem fele, mintegy 25 ezer adóalany teljesítette a kötelezettségét - tette hozzá Nagy József.

Türelem, türelem

Az adóhivatal munkatársa felhívta a figyelmet arra, hogy sokak számára túl hosszú az APEH rendszerének visszaigazolási ideje, ezért rövid időn belül újra és újra elküldik az adatokat, ami viszont jelentősen lelassítja a hálózatot.

Érdemes kicsit türelmesebbnek lenni, akár fél óráig is eltarthat, míg a visszaigazolás megérkezik - hangsúlyozta a főosztályvezető.

Nagy József arra kérte a hibás vagy részben hibás bevallást küldőket, hogy ne pénteken küldjék el a javítást, hanem május végéig valamikor máskor.

Az adóhivatal központi ügyfélszolgálatai péntek 20 óráig tartanak nyitva, eddig tudnak a felmerülő kérdésekre válaszolni.

Félmilliós bírság

Az APEH főosztályvezetője elmondta: a bevallást későn beküldők közül a moratórium azokra vonatkozik, akik megtettek mindent a beküldés érdekében, például elindították az adatforgalmat - erről bizonyító adatok keletkeznek az adóhivatal számítástechnikai rendszerében.

Más a helyzet azokkal, akiknél azt tapasztaljuk, hogy meg sem próbálták elküldeni a bevallást, köztük azok a vállalkozások, amelyek még nem is regisztráltatták magukat. Utóbbiakra a regisztráció elmulasztása miatti 500 ezer forintos bírság jár - tette hozzá Nagy József.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×