Legyen türelmes az APEH-hel!

Infostart
2006. május 12. 14:57
A déli órákig az elektronikus adóbevallásra kötelezettek csaknem felétől érkeztek be érvényes adatok. Nagy József, az adóhivatal főosztályvezetője az InfoRádiónak elmondta: tanácsos megvárni a rendszer visszaigazolását.

Az APEH főosztályvezetője emlékeztetett arra, hogy május 12. éjfélig az 51 ezer legnagyobb magyar adóalanynak kell benyújtania elektronikus adóbevallását.

A déli adatok szerint a cégek csaknem fele, mintegy 25 ezer adóalany teljesítette a kötelezettségét - tette hozzá Nagy József.

Türelem, türelem

Az adóhivatal munkatársa felhívta a figyelmet arra, hogy sokak számára túl hosszú az APEH rendszerének visszaigazolási ideje, ezért rövid időn belül újra és újra elküldik az adatokat, ami viszont jelentősen lelassítja a hálózatot.

Érdemes kicsit türelmesebbnek lenni, akár fél óráig is eltarthat, míg a visszaigazolás megérkezik - hangsúlyozta a főosztályvezető.

Nagy József arra kérte a hibás vagy részben hibás bevallást küldőket, hogy ne pénteken küldjék el a javítást, hanem május végéig valamikor máskor.

Az adóhivatal központi ügyfélszolgálatai péntek 20 óráig tartanak nyitva, eddig tudnak a felmerülő kérdésekre válaszolni.

Félmilliós bírság

Az APEH főosztályvezetője elmondta: a bevallást későn beküldők közül a moratórium azokra vonatkozik, akik megtettek mindent a beküldés érdekében, például elindították az adatforgalmat - erről bizonyító adatok keletkeznek az adóhivatal számítástechnikai rendszerében.

Más a helyzet azokkal, akiknél azt tapasztaljuk, hogy meg sem próbálták elküldeni a bevallást, köztük azok a vállalkozások, amelyek még nem is regisztráltatták magukat. Utóbbiakra a regisztráció elmulasztása miatti 500 ezer forintos bírság jár - tette hozzá Nagy József.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást