Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Többszázezer hibás Volvót hívnak vissza

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Mintegy 217 ezer XC90-es városi terepjárót hív vissza a Volvó, miután hibát észleltek az autók kormányművében. Ezeken kívül 34 ezer turbó benzinüzemű autó tulajdonosának is el kell mennie a márkaszervizbe.

A Volvónak szinte az összes XC90-est vissza kell hívnia, mert műszaki hibás az autó kormányrendszere.

Az eredetileg is gyenge konstrukció használat közben kopik, és egy idő után lötyögni kezd a kormány. Ez akkor veszélyes, amikor kátyúba kerül a gépjármű - nyilatkozta a Volvo személyautó-gyártás sajtószóvivője.

A szóvivő hozzátette, hogy a költséges döntést időben hozták meg, a konstrukciós hiba miatt eddig még se sérülés, se baleset nem történt.

A visszavonás a 2003-as, 2004-es, valamint a 2005-ös teljes gyártásra és részben az ideiekre is vonatkozik. Az XC90-es felét egyébként az Egyesült Államokban adták el.

Költséges gyakorlat

Ezzel a hírrel egy időben közölték, hogy 34 ezer turbó benzinüzemű S40-est és V50-est is visszahívnak a benzincső cseréje miatt. A jelenlegi cső ugyanis túl közel fut a motorhoz, így meghibásodhat a turbó motor felmelegedése miatt.

A Volvo legutóbb két évvel ezelőtt volt kénytelen 480 ezer autó hűtőrendszerét megjavítani.

A döntés nem csak anyagilag érinti érzékenyen a svéd autógyárat, ennél nagyobb károkat okozhat a presztízsveszteség, hiszen a városi terepjárókat, így az XC90-est is elsősorban ilyen megfontolásból választják a vásárlók.

Ugyanakkor a javítás költségei sem lebecsülendők: svéd szakmai újságírók kiszámították, hogy durván félmilliárd svéd korona, 13 milliárd forint lesz a számla végösszege.