Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Többet kaszálna az állam Csepelen

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az InfoRádió értesülései szerint várhatóan jövő hét csütörtökön hirdet eredményt az ÁPV Rt. igazgatósága a csepeli szabadkikötőt üzemeltető cég harmadik privatizációs pályázatán. A döntés előtt ugyanakkor az állami vagyonkezelő vezetése úgy határozott: a versenyben maradt négy pályázónak új árajánlatot kell adnia.

Az ÁPV Rt. - a szakmai szempontokon túl - ezúttal valóban a lehetséges vételár maximalizálását tűzte ki célul a csepeli szabadkikötőt üzemeltető cég magánosításánál. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a tény, hogy bár a korábbi két pályáztatásnál is érkeztek ajánlatok, az állami vagyonkezelő ezeket az ajánlott ár alacsony színvonala miatt mindeddig elutasította.

A mostani, harmadik forduló valóban nagyobb optimizmusra adhat okot, mint a korábbi tenderek. Ezúttal négy vállalat - a korábban is pályázó Rhenus-csoport, illetve az Erdért vezette konzorcium, valamint a Wallis Rt és a Waberer's csoport - nyújtott be ajánlatot.
Jóllehet, az eredeti elbírálási határidő április második felében lejárt volna, az ÁPV Rt úgy döntött: 30 nappal meghosszabbítja az értékelési szakaszt. Az InfoRádió korábbi értesülései szerint ennek hátterében elsősorban az állt, hogy az állami vagyonkezelő a lehető legjobb feltételekkel kívánja értékesíteni a 355 millió forintos alaptőkével rendelkező Budapesti Szabadkikötő Logisztikai Rt-t.

Új árajánlatot kell adniuk a pályázóknak

Ezt támasztja alá az a tény is, hogy az állami vagyonkezelőnél újabb verseny elé állították a pályázókat. A négy versenyben maradt cégnek ugyanis jövő hét keddig új árajánlatot kell benyújtania, melyeket csak a szakmai elképzelések ismertetése és pontozása után vizsgál meg az igazgatóság.

Az ÁPV Rt vezetése azért élt ezzel a lehetőséggel, mert az ajánlatjavító fordulótól reméli a kapott vételár maximalizálását. Lapinformációk szerint egyébként az ajánlatok 3 milliárd forint körül szóródnak a Budapesti Szabadkikötő Logisztikai Rt 99 százalékos részvénypakettjéért.

A pályázóknak emellett akár több milliárd forintos további beruházásokkal is számolniuk kell, hiszen a csepeli szabadkikötőnek a privatizáció után is meg kell felelnie jó néhány törvényi előírásnak.

A jövő héten kiderül: eredményes-e a harmadik privatizásciós próbálkozás

Az InfoRádió értesülései szerint a mostani, harmadik privatizációs kísérlet jövő hét csütörtökön, azaz május 11-én zárulhat le. Legközelebb ekkor ülésezik ugyanis az ÁPV Rt. igazgatósága.

Alig egy hét múlva tehát eldőlhet: hoztak-e eredményt a hetek óta tartó egyeztetések, a vevőjelöltek ajánlottak-e olyan vételárat, amelyet az ÁPV Rt is reálisnak tart.