eur:
393.83
usd:
368.29
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Hiteldíjak: az önmérséklet nem a bankok erőssége?

Eltörölte a 2 százalékos kezelési költség 9000 forintos maximumát az OTP a 2001 és 2003 között felvett lakáshiteleknél. Ez az intézkedés 32 ezer ügyfélnél okozza a havi törlesztőrészletek emelkedését. Az OTP azt mondja: teljesen jogszerűen jártak el, hiszen a szerződésekben szerepel, hogy változhat a kezelési költség. A Pénzügyminisztérium azonban vizsgálatot indított az ügyben.

Az OTP nem emelte meg a kezelési költséget, hanem csak a 9000 forintos maximumot törölte el - hangsúlyozta az InfoRádiónak Hegedűs Éva, az OTP ügyvezető igazgatója, hozzátéve, hogy a korábbi feltételek mellett azoknak, akik 5,4 millió forintnál nagyobb hitelt vettek fel, sohasem kellett kifizetni a 2 százalékot.

Hegedűs Éva példaként elmondta, hogy akinek a hátralévő hitele 6 millió forint, annak 1000 forinttal változik a törlesztő részlet. Az emelkedés persze a hátralévő hiteltartozás függvénye, így akár a 10 ezer forintot is elérheti - ismerte el az ügyvezető igazgató.

Minden olyan ügyfélnek, akinek a törlesztőrészlet emelkedése nehézséget okoz, lehetősége van megnövelni a hitel futamidejét, és így csökkenteni a megemelkedett részleteket - tette hozzá Hegedűs Éva.

Az ügyvezető igazgató szerint a hitelszerződésekben szerepelt, hogy a kezelési költség mértéke változhat, így a változtatást teljesen jogszerűen tette meg a bank.

PM: a bankoknak önmérsékletet kellene tanúsítaniuk

A Pénzügyminisztérium így is vizsgálatot indít az ügyben. A tárca közleményében kiemelte: fontosnak tartja, hogy a pénzintézetek önmérsékletet tanúsítsanak áraik, díjaik meghatározásában.

A vizsgálatot lefolytató Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője nem nevezte meg sem sem OTP-t, sem más bankot.

Binder István úgy fogalmazott: azt vizsgálják, hogy egyes kereskedelmi bankok törvényesen emelték-e a lakossági hitelekkel kapcsolatban a különböző díj és jutalékterheket.

A törvényességi szempontok mellett azonban a PSZÁF fogyasztóvédelmi szempontból is vizsgálni fogja, helyesen döntöttek-e a bankok, és lépésük okozott-e érdeksérelmet a banki ügyfelek szempontjából.

Binder István szerint, ha a vizsgálat során bebizonyosodik a fogyasztók érdekeinek sérelme, akkor ajánlásokkal, de esetleg még szankciókkal is felléphet a felügyelet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×